maandag 20 december 2010

Vrouwenpanel: de druppel die emmer zichtbaar maakt.

Dat het vrouwenbrein anders in elkaar steekt dan het mannen is niets nieuws. Vrouwen hebben een heel netwerk van onzichtbare schakeltjes in hun hersenen die alles onthouden en aan elkaar koppelen. Komt zij een keer te laat, dan ga je gewoon iets anders doen en als het je irriteert geef je een grom. Maar zij accepteert het, voor die ene keer. "Zolang het maar niet vaker gebeurt.." Dat vertelt ze er alleen even niet bij..

De volgende keer dat je nietsvermoedend iets later terug komt van die eindeloze vergadering en even aan niets anders wilt denken dan horizontaal voor de tv liggen kan dat wat anders uitpakken. Met een rood aangelopen hoofd, verwijde pupillen en haar dat er uitziet na een avond headbangen bij een Metallica concert zit ze op de bank. Je gaat er naast zitten, ze zegt niets.

Je voelt de spanning. Je vraagt: "Is er iets schat?" "Waarom zou er wat zijn?", zegt ze met knarsende tanden. Oke, het zal wel. Je bent moe, buigt je naar voren om de afstandsbediening te pakken en dan barst de bom, de druppel die de onzichtbare emmer doet overlopen. Alle 'foutjes' die ze je afgelopen tijd vergeven heeft komen in alle hevigheid naar boven en je kan geen kant meer op. Hoe kom je deze situatie het best door zonder kleerscheuren? Is dat überhaupt mogelijk? Tijd om het vrouwenpanel er weer eens bij te vragen!

Voorkomen beter dan genezen. Hoe weten wij wanneer "Er is niks" daadwerkelijk niks is en wanneer we zouden moeten reageren?

Judith, online fashion marketing specialist.

"Er is niks" is daadwerkelijk niks, als ze niet boos, verontwaardigd of verdrietig kijkt. anders "is er wel iets, maar zegt ze het niet".

Naaf, administratief medewerker & verkoopster.

Vrouwen vergeten nou eenmaal niet snel. Dit kan ervoor zorgen dat alle gemaakte 'foutjes' van de man, die zich de afgelopen tijd hebben voorgedaan, ervoor zorgen dat de bom barst. Aan de lichaamstaal (lichaamshouding, mimiek en handelingen) van een vrouw is kan je zien of er juist wel of niet ‘iets is’.
De lichaamstaal zegt soms meer dan alleen woorden. Zonder woorden zeggen we veel over: wat vind ik van jou, hoe is onze relatie en wat bedoel ik eigenlijk met wat ik zeg. Zeggen wij vrouwen dat er echt niets is dan moet je dat van ons aannemen. Hierop in blijven spelen zorgt ervoor dat er uiteindelijk juist wel wat is!

Rian, student psychologie, eigenaresse Remedi, Social Media Developer en Webmaster LSVb.


"Er is niks" komt bij mij niet zo gauw voor. Ik vertel meestal een aantal keer op rustige toon wat me dwars zit. Als dat niet overkomt is mijn reactie veel eerder: "je luistert niet" in plaats van "er is niks." Ook in de welbekende valkuil van vrouwelijk cryptisch zijn val ik niet meer. Ik formuleer helder en eenduidig wat ik vind, wil of voel. Gebeurt het "er is niks" dan toch een keer, dan heb ik al meer dan 2 keer verteld wat ik vind, waarom ik het vind en wat ik anders zou willen zien. Reageren kun je dus ook niet te lang mee wachten! Als je dan wacht of zoals vrienden soms aanraden: "laat maar even razen", dan is de consequentie wel dat ik vertrek en ook eigenlijk per direct. Mijn geduld is groot, maar niet oneindig.

En vooral belangrijk: Hoe moeten we reageren? Lang doorvragen lijkt agressie bij jullie op te wekken, maar niets zeggen ook!

Judith: Excuses aanbieden is altijd goed. Al ben je, je van geen kwaad bewust. Waarschijnlijk komt er na jouw "sorry lieverd" wel een stortvloed. Of niet, en dan was er misschien toch niets. Niets zeggen en iets liefs doen wil ook helpen. Kopje thee zetten ofzo.
Naaf: Wij vrouwen zijn betere praters dan mannen en doen dat dan ook veel. Als een vrouw over een probleem vertelt, komt hij al vaak gelijk met een snelle oplossing terwijl zij alleen wil dat hij naar haar luistert. Als zij een probleem heeft, luister dan naar haar! Geef haar begrip in plaats van oplossingen.
Rian: Als psychologe hecht ik veel waarde aan correcte omgang en communicatie. Dat wil zeggen, zie je eigen aandeel onder ogen, hou verwijten voor je, hou je mening bij jezelf (de 'ik vind' in plaats van 'jij bent') en wees bereid echt te horen wat er is. Vragen stellen is goed tot op bepaalde hoogte. Lastig uit te leggen wat ik bedoel zonder gruwelijk arrogant te klinken...
Laat ik het zo proberen: ik ben zelf hoogbegaafd en sla in 1 keer op wat iemand zegt. Als iemand dat dan nog een keer zegt, raak ik geïrriteerd, omdat iemand niet doorheeft dat ik me dan beledigd voel in het luisteren en opslaan van die informatie. Als ik dus zelf iets vaker dan 2 keer zeg, ga ik er van uit dat iemand het dan echt heeft opgeslagen.
Toch is dat niet altijd zo, en dan helpt het als iemand oprecht aangeeft het niet onthouden / opgeslagen of begrepen te hebben. “Ik snap dat je het vervelend vind om het te herhalen, maar ik begrijp het niet. Zou je me nog een keer willen uitleggen wat je vervelend vindt, waarom en wat er anders kan.” Dat zijn de juiste vragen en langer doorvragen is inderdaad contra-effectief. Dan word ik namelijk gewoon boos.

Wat zijn nou die 'foutjes' die jullie ons, tot een bepaalde hoogte, ongezegd vergeven?

Judith: Ons geen aandacht geven, onze gedachten niet kunnen lezen, ons niet begrijpen zoals we onszelf proberen te begrijpen, ons een kut gevoel geven door andere dingen (lees: die mooie blonde vrouw met dat zandloper figuur) interessanter te lijken vinden. We willen gewoon graag de mooiste, liefste, fijnste en belangrijkste zijn, ben ik bang,...
Naaf: Afspraken niet nakomen, slechte gewoontes en liegen!
Rian: Ongezegd laat ik eigenlijk heel weinig, zeker geen grote ergernissen. Ik ben dan ook niet de makkelijkste vrouw om mee te leven, omdat ik alles graag wil benoemen en bespreken. Ik zie zelf daarin de mogelijkheid om op een steeds hoger niveau met elkaar om te gaan, van elkaar te leren en een betere relatie te krijgen. Niet iedereen vind het echter prettig om veel confrontatie te krijgen. Wat ik zelf moeilijk vind maar wel vergeef is als het werk soms tijdelijk een hogere prioriteit krijgt dan de relatie.

Te laat. We buigen ons naar voren om die afstandsbediening te pakken en jij ontploft. "Ik moet ook alles alleen doen, je komt ook altijd te laat,..." Ja, wat nu? Uitzitten, terug schreeuwen, je gelijk geven?

Judith: GELIJK GEVEN!!!!
Rian: Nee, nee en nee. Het begint met oprecht luisteren en oprecht willen weten wat er aan de hand is, ook al betekent dat soms dat je verwijten moet slikken. Niet dat je als vrouw met verwijten mag slingeren! Absoluut niet! Maar als het gebeurt, zit er achter een verwijt vaak een wens. Je komt ook altijd te laat! Kun je ook beluisteren als: ik vind het heel vervelend dat ik het gevoel krijg dat ik niet belangrijk genoeg voor je ben om op tijd komen op te brengen. Zou je me meer expliciet willen waarderen en dat ook laten zien?
Je mag dus (na luisteren want als je begint met je vriendin aanspreken op het feit dat ze je dingen verwijt, wordt het veel erger) eerst luisteren en dan je vriendin vragen te stoppen met verwijten en te vragen wat het is dat ze voelt en wat ze graag zou willen. Dan zul je moeten bedenken of je daar toe bereid bent of niet en dat ook expliciet bespreken.

Tijd om het goed te maken. Mogen we nu nooit meer te laat komen, vergeten het vuilnis buiten te zetten of moeten we je elk dokter bezoek vragen hoe het gaat? Of is er een geheime tussenweg?

Judith: Cadeautjes ;)
Naaf: Als wij vrouwen hebben uitgesproken wat ons op het hart zit en dit is verder goed uitgesproken wil het niet zeggen dat je nooit meer te laat mag komen of na elk doktersbezoek moet vragen hoe het is geweest. Op dergelijke onderwerpen terug blijven komen wakkert de ergernis alleen maar aan. Voorbeeld zinnen: ‘Ik dacht ik bel je maar even want toen ik dat de vorige keer niet deed was dat ook niet goed’, ‘Ik ben vandaag maar wat eerder van mijn werk vertrokken anders ga je weer zeuren dat ik te laat thuis ben’ of ‘Je wilt toch zo graag dat ik wat meer vertel……’.
Rian: De niet-zo-geheime tussenweg bestaat zeker. Hij heet: luisteren :) en afspraken maken. Bijvoorbeeld: zij zal geen verwijten meer maken, maar wensen uitspreken en jij zult oprecht en expliciet laten merken in het gesprek dat je hebt gehoord en begrepen wat ze vraagt. Kleine dingetjes zijn dan geen grote issues meer, zodat 1 keer te laat komen heus nog wel kan. Zelfs als dat de grootste ergernis is.
Het mooiste voorbeeld dat ik kan geven is dat van de roze olifant. "Er staat een roze olifant in de kamer en die heet... (te laat komen, klusjes niet doen etc) en daardoor voel ik me ... (ondergewaardeerd, verwaarloosd, niet belangrijk voor je). Zou je bereid zijn daar voor mij iets aan te doen?”

En hoe zit het met de make up sex?

Judith: Lekker, maar ergens blijft de wrok als deze niet is opgelost, goedgemaakt etc. en dan komt ie zeker terug!
Naaf: Er zullen ongetwijfeld vrouwen en mannen zijn die gecharmeerd zijn van make up sex. Ik daarentegen ben daar niet voor weggelegd. Ik voer liever een gesprek om de ruzie weer bij te leggen/goed te maken dan dat je dit door middel van seks doet. Als de ruzie niet is uitgesproken en de ander zoekt toenadering dat is mijn lichaamstaal ‘Flikker op’.
Rian: Ja, graag en lang en goed! Maar dan wel na een oprecht gesprek dat dus geen ruzie meer is!

Extra tips

Naaf: Het is overduidelijk dat het mannenbrein verschilt van het vrouwenbrein, dit leidt veelal tot een kloof tussen beide geslachten die alleen te overbruggen is als mannen leren denken als vrouwen en andersom.
Rian: Mars en Venus, het blijft lastig. Je kunt er goed mee omgaan door expliciet te vragen om wat je van hem wilt, en hij kan er mee omgaan door dit ook oprecht te willen horen en begrijpen, ook als dit confronterend kan zijn. Andersom is dat natuurlijk net zo! Hij zal ook helder aan een vrouw kunnen vragen wat hij van haar wil en zij zal er oprecht naar moeten luisteren. We begrijpen elkaar helaas niet altijd automatisch. Afspraken maken doe je vervolgens samen :)

Conclusie
Wat een serieuze antwoorden deze keer. En met een simpele conclusie als: 'begin er gewoon niet aan', zijn we er helaas niet. En dat het probleem niet geheel bij de man ligt moge ook duidelijk zijn. Ons advies: een rood aangelopen hoofd, verwijde pupillen en haar dat er uitziet na een avond headbangen bij een Metallica concert, zijn slechte voortekens. Laat de dame even uitrazen, maak vervolgens afspraken hoe je het in het vervolg moet aanpakken en overdrijf dit niet.

ClothesMakeMen, grabs you by the clothes. Je mag 'em deze keer heel Nederlands uitspreken..

1 opmerking:

  1. Ik zou geen ruzie met rian durven maken, afgaand op de foto. Als "de mijne" zich aanstelt, dan kijk ik of ze bier heeft gehaald. Zoja, dan mag ze best gefrustreerd doen, voor 10 min! *plop/pshht*. Zoniet, krijgt zij de wind van voren.

    BeantwoordenVerwijderen